Ved at benytte denne hjemmeside www.kirketjener.dk accepterer du, at Danmarks Kirketjenerforening behandler dine personoplysninger i henhold til denne datapolitik.

Nyhedsbrev

Kirketjenerne 04 gron kirke hjemmeside 1

 

 

Af Karin Skolnik

 

Få Marinas 5 gode råd til at lægge om til grøn kirke

Det er ikke dyrere, bare smartere og sjovere at arbejde med grøn omstilling, siger Marina Sommer, der er kirketjener i Bellahøj Kirke.

Det startede med affaldssortering i 2017 i Bellahøj Kirke, som er en bykirke uden kirkegård. Siden har det udviklet sig, så kirken nu kan kalde sig en grøn kirke på en lang række områder.

- Vi fik en ny kollega med gode ideer til grøn omstilling. Så oprettede vi et grønt udvalg med kirketjenere, præst, menighedsråd og frivillige, fortæller Marina Sommer.

- Sortering af affald var det mest indlysende og nemmeste at starte med. Det kendte vi hjemme fra privaten, og vi fik beholdere fra vores private udbyder. Affaldet bliver hentet, når vi beder om det. Vi har opsamlingsstationer rundt om i kirken, og faktisk må private gerne tage deres eget affald med, hvis de ikke kan komme af med det hjemme. Det fungerer fint og bliver ikke misbrugt.


Det bliver lidt en sport

Men det stoppede ikke med affaldssortering. For det giver god mening at tænke grønt på mange områder. Og i det lange løb er det ikke dyrere at være grøn.

- Der kan naturligvis være etableringsomkostninger, men de tjener sig som regel ind. Eller også går det lige op, fordi man sparer på noget andet. Mange tiltag koster faktisk ikke ekstra. De kræver bare, at man organiserer det og går i gang, siger Marina Sommer.

- Det giver en god følelse, at man på sit arbejde er med til at passe på miljøet. Vi er også lidt stolte og skriver om vores grønne kirke på vores hjemmeside, de sociale medier og andre steder. Kirkegængerne og lokalsamfundet er helt med på det, for de bliver også inddraget. Vi bruger tjeklisten fra Grøn Kirke-Gruppen under Danske Kirkers Råd. Og der går faktisk lidt sport i at sætte hak ud for et emne og se på, om der er andre ting på tjeklisten, vi kan gå i gang med.

 

Blomsterløg, plantekasser, ladestander, mad og vin

Siden starten på den grønne omstilling er meget kommet til. For eksempel indsamling af blomsterløg, som folk har til overs i deres private haver. De kan donere løgene til kirken og komme til plantedag og sætte løgene i jorden rundt om kirken. Det er meget populært. I år er der også sat en ladestander op til elbil.

- Vi samarbejder med FRAK, som træner unge mennesker til at komme ud på arbejdsmarkedet. De unge mennesker har lavet kompostbeholdere og store plantekasser til blomster. Vi bruger blomsterne fra plantekasserne som alterblomster og sparer derved på udgifterne til indkøb af blomster, fortæller Marina Sommer, som har 2 fuldtidskolleger samt en kollega på 10 timer om ugen.

- Vi har haft god hjælp af ”Vild med Vilje” www.vildmedvilje.dk  Det er en forening, der hjælper private og foreninger med at holde på de vilde områder. Man kan gå rådgivere ud og fortælle om, hvordan arealerne mere grønne.


Økologisk mad og vin

Mad og vin er der også fokus på. Hver måned er der lørdagsmiddag med økologisk mad, og altervinen er naturligvis en økologisk portvin.

- Selvfølgelig er økologisk mad og vin lidt dyrere. Men hvis vi bruger tidens grøntsager, så løber det rundt. Og når vi bruger flere penge på en ting, kan vi som regel spare på en anden ting, siger Marina Sommer.


Sparer på strømmen

Bellahøj Kirke er gode til at spare på strømmen. I forbindelse med en ombygning blev elforbruget tænkt ind. Så der er sparestikdåser i alle computere, og lyscensorer i gangarealerne, i køkkenet og på toiletterne.


Få Marinas 5 gode råd til at komme i gang med den grønne omstilling

  1. Slå dig sammen med nogle, som også gerne vil arbejde for den grønne omstilling
  2. Start med det, der er nemmest, og det, I kender på forhånd
  3. Brug tjeklisten fra Grøn Kirke-Gruppen under Danske Kirkers Råd
  4. Tænk over, hvad der giver mest mening hos jer. Kirker er jo forskellige
  5. Vent ikke, men gå i gang. I vil opdage, at det faktisk bliver sjovt og tilfredsstillende at få indført flere og flere grønne tiltag.

Tjekliste til Grøn Kirke

For at blive Grøn Kirke skal man arbejde med en tjekliste med 48 punkter inden for 6 kategorier. Når man kan sætte kryds ved mindst 25 punkter med mindst to punkter i hver kategori, kan man registrere sig som Grøn Kirke. Der følger en vejledning med til tjeklisten, som giver baggrundsinformation omkring de forskellige punkter.

Her finder du tjeklisten:

https://www.gronkirke.dk/bliv-groen-kirke/

Facebook