Ved at benytte denne hjemmeside www.kirketjener.dk accepterer du, at Danmarks Kirketjenerforening behandler dine personoplysninger i henhold til denne datapolitik.

Nyhedsbrev

 Kirketjenerne 01 grunduddannelsen1
                                                                             

 Ny kirketjener? Så skal du på den obligatoriske grunduddannelse.

Grunduddannelsen er både interessant og nødvendig for, at du kan udføre dit arbejde som kirketjener. Og så får du et godt netværk. Se, hvad du skal gøre, hvis du endnu ikke har en uddannelsesplan.

Af Karin Skolnik

 Langt de fleste sætter en ære i at udføre deres arbejde godt. Det gælder også for kirketjenere. Og det får du hjælp til. Som kirketjener skal du inden for de 2 første års ansættelse gennemføre grunduddannelsen.

- På uddannelsen, som varer 5 uger i alt, kommer du bredt omkring, så du er klædt på til alle aspekter af dit job som kirketjener, siger Hans Henrik Christensen, som underviser på et af modulerne.

- Du får fri til uddannelsen, og du får løn, for det er en del af dit arbejde. Det er arbejdsgiverne, der betaler for uddannelsen, og arbejdsgiverne er med til at forme uddannelsen. Så hvis I ikke har fået lavet en plan for din grunduddannelse, kan du roligt selv tage fat i din kontaktperson og bede om, at I får talt om det, så du kan komme afsted. Hvis det er nødvendigt, skal din arbejdsgiver sørge for en vikar i de uger, du er væk. Og din arbejdsgiver kan søge VEU-godtgørelse for din arbejdsløn.

Sådan er uddannelsen bygget op

Uddannelsen er opdelt i ugekurser. De 2 første moduler foregår således, at du har 2 kurser af en uges varighed. Imellem disse 2 kurser er der en uges pause.

- De 2 første moduler handler blandt andet om klargøring til gudstjeneste og kirkelige handlinger, arbejdsmarkedsforhold, tilrettelæggelse af arbejde og tilsynet med bygningerne. Brandbekæmpelse og førstehjælp ligger også i de 2 første kursusuger, forklarer Hans Henrik Christensen.

De næste 2 uger handler blandt andet rengøring og vedligeholdelse og teknisk del af arbejdet.

- Der er afsat en hel uge til specialrengøring, fordi mange kirker er gamle og indeholder kunstskatte. Det er nødvendigt med den helt rigtige præventive konservering af bygninger og inventar, så vi kan bevare kirkerne i god stand, siger Hans Henrik Christensen.

Populær sidste uge

Den sidste uge i uddannelsen på i alt 5 uger er helliget samarbejde, kommunikation og faglig etik. Den uge er meget populær.

- På kurset arbejdes der med de ting, som jo også er rigtig vigtige i jobbet som kirketjener. Der fokuseres blandt andet på samarbejdet med og kontakten til kolleger, ledelse og ikke mindst kirkegængerne, som jo kommer i kirken både i sorg og glæde. Det er en viden, som er meget nødvendig i dagligdagen, siger Hans Henrik Christensen.

Du dumper ikke

Han understreger, at ingen behøver at være nervøse for kurserne. Efter hvert modul får deltagerne et bevis på, at de har gennemført modulet.

- Kurserne er en blanding af praktisk erfaring og teori, og du får hjælp, hvis du ikke er så god til at læse. Der er indlagt nogle test, men jeg har aldrig oplevet, at nogle er dumpet. Så du skal ikke være nervøs. Vi har helt overvejende glade kursister, der ser frem til at komme hjem og bruge det, de har lært i deres daglige arbejde, og komme igen på næste modul.

Du får et godt netværk

Hans Henrik Christensen fremhæver, at uddannelsen også giver meget socialt.

- Du bor på Danhostel i Svendborg, hvor kurserne også foregår. Du taler med andre nye kirketjenere og også på nogle af kurserne med andre ansatte, for eksempel gravere og kordegne. Snakken går i pauserne og om aftenen. Det er altid meget hyggeligt.

- De fleste af os er på små arbejdspladser, og du får god mulighed for at opbygge et netværk. Jeg ved, at mange efterfølgende bevarer kontakten med dem, de var på kursus sammen med.

- Så min opfordring skal være. Tag fat i din kontaktperson og sig, at du gerne vil have lagt en plan for din grunduddannelse, og hvis du ikke er helt ny kirketjener, men aldrig har fået taget grunduddannelsen, så er det ikke for sent, slutter Hans Henrik Christensen.

 

 Arbejdsgiverne vil elske dig: Derfor vil du aldrig fortryde, at du tog grunduddannelsen

 

Du kan få mere information hos Danmarks Kirketjenerforening

https://kirketjener.dk/uddannelse

Du kan også se mere hos AMU Fyn

Vi har obligatoriske kurser for kirketjenere | AMU Fyn (amu-fyn.dk)

Og her er et link til hjemmesiden Folkekirkens personale

Kirketjener - Folkekirkens Personale

MØDEKALENDER (NÆSTE 6)

30 nov 2021
16:00 - 17:30
Udvalgsmøde “Kommunikation” kl 16.00
06 dec 2021
14:00 - 16:30
Afskedsreception Per Buckholt Andreasen kl 14.00
14 dec 2021
14:00 - 17:00
Afskedsreception Dan Richardsen kl 14.00
05 jan 2022
16:00 - 19:00
Udvalgsmøde “Kommunikation” kl 16.00
13 jan 2022
09:30 - 12:30
Formandsmøde kl. 09.30
24 jan 2022
10:00 - 17:00
Bestyrelsesmøde kl. 10.00

Her kan du læse mere om hvad Danmarks Kirketjenerforening kan tilbyde dig..

Forside

 

På Min side kan du ændre e-mail, mobil og meget mere...

serviceforbundet

Besøg a-kassen ...

min-a-kasse

Facebook