20. feb. 2022

I Abildgaard kirke ligner alterbuketterne ikke alle andres

Det behøver ikke være kæmpestore tiltag, når der skal tænkes grøn kirke. Abildgaard kirke i Frederikshavn er certificeret som Grøn Kirke, og nogle af tiltagene er faktisk lige til at plukke, blandt andet at skifte salmebøgerne ud med PowerPoint.

Billede til nyheden I Abildgaard kirke ligner alterbuketterne ikke alle andres
Christina Lindby Baumbach tænder alterlyset, og ingen lægger mærke til, at det er en olielampe.

I sommerperioden står alterbuketten smuk med naturens egne blomster. Buketten bliver plukket og bundet af kirketjener Christine Lindby Baumbach.

- Jeg samler, hvad jeg kan finde på ”mine blomstersteder”, typisk i vejkanten, og så binder jeg buketter af de blomster, der blomstrer lige på det tidspunkt. Det bliver meget forskellige buketter alt efter årstiden, og de er også helt anderledes end buketterne fra blomsterhandlerne, fortæller Christine Lindby Baumbach, der har været kirketjener i Abildgaard kirke siden 1. december 2018. På det tidspunkt var kirken allerede certificeret som Grøn Kirke.

- Menigheden er vilde med buketterne, og jeg synes, at det er en dejlig måde at udnytte naturens ressourcer på.

Alterlys med olie

Et andet grønt tiltag har været at skifte stearinlysene ud med olielamper.

- Vi har stager, som er støbt i hårdt plast. Der er boret et hul i røret og sat en olielampe i. Vi bruger palmeolie fra plantager, som er certificerede og bæredygtige blandt andet på en sådan måde, at man ikke rydder skov for at opføre nye plantager, men bruger gamle plantager, der måske har været brugt til anden afgrøde tidligere.

- Jeg tror faktisk ikke, at kirkegængerne lægger mærke til, at vi har olielamper i stedet for stearinlys, så vi får både et smukt og et mere ”grønt” lys uden at forringe oplevelsen, siger Christine Lindby Baumbach.

Salmebogen er blevet digital

Til gengæld er det ikke alle i menigheden, der er glade for at få skiftet deres salmebog ud med tekst på en storskærm. Men mange synes, det er ok.

- Til arrangementer som dåb, konfirmation, bryllup og begravelse forsøger vi at undgå papirudgaven af sangene og viser dem i stedet på 2 skærme, så alle kan se teksten og synge med. Det fungerer rigtig fint, siger Christine Lindby Baumbach.

- Vi har også forsøgt at erstatte salmebogen på samme måde. Det bliver taget godt imod af nogle, men vi hører også kirkegængere sige, at de er kede af ikke at have deres salmebog i hånden til gudstjenesten. Så det er nok en langsom tilvænning.

Elpærer er skiftet ud med LED-pærer

Christine Lindby Baumbach fortæller, at alle elpærer er skiftet ud med LED-pærer. Det har kostet en del penge, men det er beregnet, at udgiften er tjent ind i løbet af cirka 4 år. I det lange løb er det dermed en energibesparelse, som tjener sig selv ind.

Madaffald kan ikke afleveres

Abildgaard kirke vil også gerne have grøn affaldssortering. Men på dette område er kirken et kålhoved foran kommunen.

- Vi kører på genbrugsstationen med glas, flasker, plast osv., men madaffald, som er en stor del af vores affald, kan vi ikke komme af med som grønt affald. Vi har i flere år haft en dialog med kommunen, for i Frederikshavn sorterer vi som privatpersoner madaffald til grønt affald.

- Vi har fået at vide, at kommunen endnu ikke har kapacitet til at håndtere det grønne affald fra erhvervsvirksomheder, og det er rigtig ærgerligt. Det er jo ikke bare os, men f.eks. restauranter, supermarkeder og store virksomheder, der mangler en mulighed for at håndtere det grønne affald ordentligt. Det kan ikke køres på genbrugspladsen som det andet affald, så vi håber, at kommunen snart finder en løsning, slutter Christine Lindby Baumbach.

Relaterede nyheder