22. apr. 2022

Menigheden er glad for salmebogen på PowerPoint og streaming af gudstjenesten

Corona har været et skidt bekendtskab, men restriktionerne fik sat gang i den digitale udvikling i Struer Kirke. Og det er blevet godt modtaget hos menigheden.

Billede til nyheden Menigheden er glad for salmebogen på PowerPoint og streaming af gudstjenesten

I Struer Kirke er alt ikke, som det var før Corona. Kirken er blevet meget mere digital, og selv om det ikke er helt problemfrit, så er det blevet en succes.

- På grund af Corona fik vi i oktober 2020 installeret udstyr, så vi kunne streame gudstjenesterne. Kirken blev jo lukket ned i en periode, så det var vores mulighed for fortsat at give menigheden adgang til at overvære gudstjenesten, siger kirketjener Dorthe Anneberg.

- Selv om restriktionerne nu er ophævet, så fortsætter streamingen, og det er en rigtig god måde at komme ud til dem, der ikke har mulighed for at deltage fysisk. Vi har mange ældre i eget hjem og på plejehjem, som er glade for det, især om vinteren.

Sådan fungerer streamingen

Optagelserne foregår med et kamera med faste indstillinger, så kirketjeneren kan veksle mellem prædikestol, teksten på PowerPoint, alter, døbefont, kirkeskib og mosaikvinduer. På grund af kirkens størrelse og udformning kan det ene kamera dække de indstillinger, der er behov for.

- Vi streamer på en YouTube-kanal, og modtagerne får et link eller går direkte ind via Struer Kirkes hjemmeside. Det fungerer, som det skal, bortset fra nogle få udfald undervejs, forklarer Dorthe Anneberg, der sammen med kollegaen fik en ½ times instruktion og derefter måtte prøve sig lidt frem i starten.

Digitale salmebøger

Menigheden har også vænnet sig til, at salmerne vises på PowerPoint.

- Når først folk er blevet vant til det, tager de ikke salmebøgerne. Det er nemmere at synge, når man kan se ligeud i stedet for at kikke ned i salmebogen. Vi har 2 lærreder og 2 projektorer i kirken. Hos os er det præsterne, der laver PowerPoint, siger Dorthe Anneberg.

- Vi ser også for eksempel til bisættelser, at familien gerne vil have afspillet sange, de har valgt. Så kommer de med usb-stik eller deres telefon, som bliver sluttet til vores anlæg. Og ved vielser er der også flere, der gerne vil have sangene på PowerPoint.

Ikke så meget papir mere

I det hele taget er papiret på retur i kirken.

- Billeder og referater sender vi digitalt. Vi får ikke små sedler ind på skrivebordet så tit mere. Det er mail, vi sender til hinanden. Så vi bruger meget mindre papir end tidligere, siger Dorthe Anneberg.

Relaterede nyheder