25. sep. 2022

Min vej til faget: Fra tjener til kirketjener

Anna Hjulmann Nielsen blev udlært som tjener i 1989. I årenes løb har hun blandt andet serveret mad til gæster, der holdt barnedåb, bryllup eller konfirmation. Nu arbejder hun med den første del af festen.

Min vej til faget
Billede til nyheden Min vej til faget: Fra tjener til kirketjener
Annas sidste tjenerjob var på Elvis-museet i Randers.

Det lå ligesom i kortene, at Anna Hjulmann Nielsen skulle arbejde inden for restaurationsbranchen. Moren var kok, og faren var musiker, så den 13-årige Anna blev opvasker og kom i lære som tjener, da hun gik ud af skolen. Senere giftede hun sig med en kok.

- Jeg er jo nærmest født ind i branchen, og der er rigtig meget godt ved at være tjener. Man møder masser af sjove mennesker, og det er en branche med udfordringer. Ikke 2 dage er ens. Restaurationsbranchen bliver næsten hele ens liv. Der er et specielt miljø.

- Men det er også et hårdt og stressende arbejdsliv med masser af aften-, nat- og weekendarbejde, så i forbindelse med corona-nedlukningen 11. marts 2020 tænkte jeg, at nu var det på tide at finde et andet job, siger Anna Hjulmann Nielsen.

Sådan plejer vi ikke at gøre

Anna gik i gang med at uddanne sig til sosuhjælper og blev også færdig. Hun blev dog ikke ansat i ældreplejen, men søgte og fik stillingen som kirketjener ved Kristrup Kirke uden for Randers. Hun startede i jobbet 10. december 2020, lige midt i al corona-forvirringen.

- Det var ret specielt midt i coronatiden, for hele tiden måtte mine søde kolleger jo sige: Nu gør vi sådan her, men sådan plejer vi altså ikke at gøre. Men jeg faldt hurtigt godt til. Vi har et fint arbejdsmiljø i kirken. Jeg har været til årsmøde i Nyborg, har stået for at arrangere udflugt til Jelling, og her i efteråret skal jeg på 5 ugers uddannelse som kirkefunktionær, forklarer Anna Hjulmann Nielsen.

Mere ro på nu

Efter det hektiske liv som tjener glæder Anna sig over at have en mere rolig arbejdsdag, hvor hun bedre selv kan tilrettelægge arbejdet. Hun har fri hver anden weekend, og der er ikke så tit aftenmøder.

- Jeg synes også, at jeg kan bruge min erfaring fra tjenerjobbet. Jeg er vant til at have kontakt til mange mennesker, så den del af kirketjenerjobbet kan jeg rigtig godt lide, siger Anna Hjulmann Nielsen.

- Det er lidt sjovt. For som tjener har man jo mange gæster, som holder bryllup, dåb, konfirmation eller begravelse. Det oplever jeg også her. Nu har jeg dem bare inden, de tager på restaurant. Og ligesom på restauranten er der jo ikke 2 arrangementer, der er ens.

Fra Elvis til salmer

Den nye kirketjener kan godt lide alsidigheden i jobbet, som blandt andet indeholder rengøring, borddækning, tage imod folk, assistere præsten, ringe med klokkerne, sætte lys og sætte salmenumre op.

- Mit sidste job var på Elvis-museet i Randers. Så man kan sige, at jeg er gået fra Elvis til salmer, slutter Anna Hjulmann Nielsen.

Relaterede nyheder