Stiftskontorcheferne har indgået en aftale med advokatfirmaet Poul Schmidt/Kammeradvokaten om drift af en fælles whistleblowerordning, som folkekirkelige institutioner kan tilslutte sig, hvis de ikke selv har en ordning i forvejen.
Ifølge Kirke.dk har biskopperne opfodret til, at man ser på, om ordningen også skal etableres på kirkelige arbejdspladser med under 50 ansatte, selvom det faktisk ikke er lovpligtigt.
Formand for Danmarks Kirketjenerforening Gert Rhinstrøm Schmidt mener, at ordningen naturligvis skal tage udgangspunkt i en fuldstændig sikker vej gennem systemet.
– Folkekirken er sårbar og lille, hvis en medarbejder bliver anmeldt, uden at det har noget på sig, og det slipper ud til offentligheden. Det er altafgørende, at personen, som modtager anmeldelserne, ikke sidder i nærområdet, og at det er en helt uvildig person. En ulempe ved ordningen er, at den desværre også kan være medvirkende til at slippe af med mindre eftertragtede medarbejdere og kolleger, hvis den misbruges.
Derudover mener Gert Rhinstrøm Schmidt ikke, at det er hensigtsmæssigt, at ordningen kun gælder for arbejdspladser med over 50 ansatte.
– Den rammer jo fuldstændig hen over Folkekirken. Størstedelen af folkekirkens ansatte er simpelthen ikke omfattet af ordningen. Så jeg håber, at der findes en løsning, så også mindre folkekirkelige arbejdspladser bliver omfattet af ordningen, slutter formanden.