12. mar. 2023

Skal du snart på pension? Sådan får du mere ud af din opsparing

Der kan være betydelige økonomiske gevinster at hente i pensionstiden ved at planlægge udbetalingerne. Det skal ekstra mange danskere være opmærksomme på i år – se, hvordan du kan få mest muligt ud af sin opsparing.

Billede til nyheden Skal du snart på pension? Sådan får du mere ud af din opsparing
Det kan godt betale sig at planlægge udbetalingen af din pensionsopsparing.

Langt flere danskere vil i 2023 nå folkepensionsalderen end i de seneste år, og derfor er der også udsigt til en markant stigning i antallet af nye pensionister i år. Hvis du er én af dem, så har du god grund til at overveje, hvordan din pensionsopsparing skal udbetales. Der kan nemlig, ifølge Sampension, være betydelige økonomiske gevinster ved at lægge en plan for udbetalingen. Læs deres gode råd herunder.

Når du planlægger din økonomi som pensionist, er det vigtigste, at du tager stilling til, hvad du ønsker. Du skal for eksempel spørge dig selv om, hvad du gerne vil bruge pensionstiden på, og hvilken levestandard du forestiller dig.

”Når det gælder rækkefølgen af udbetalinger, så bør man starte med at tage hul på den livsvarige alderspension, som er en del af pensionsordningen for de fleste herhjemme. For man ved jo af gode grunde ikke, hvornår man dør, og hvis man ikke har en såkaldt opsparingssikring på livrenten, så udbetales opsparingen ikke til de efterladte,” siger Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgivningschef i Sampension.

Brug opsparing i frie midler og forlæng ratepensionen

Anne-Louise Lindkvist peger desuden på, at det er en god idé at begynde at bruge opsparing i frie midler.

”Det er selvfølgelig vigtigt at have nogle penge i banken som en buffer til uforudsete udgifter. Men har man herudover et større beløb stående kontant, så kan man med fordel lade pengene indgå i ens økonomi i starten af pensionstilværelsen. For opsparingen i banken står typisk til en meget lav indlånsrente, og det betyder, at den løbende mister købekraft – ikke mindst i en tid med høj inflation som nu,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Det kan ligeledes ifølge Sampension være relevant at forlænge udbetalingerne fra din ratepension fra 10 til 20 år. Det betyder nemlig, at de årlige udbetalinger fra ratepensionen bliver mindre, og at du dermed i højere grad bliver berettiget til folkepensionens tillægsbeløb. Men det kræver selvfølgelig, at du har råd til at leve med de lavere årlige udbetalinger fra ratepensionen.

Sampensions hjemmeside kan du finde flere gode råd til, hvordan du bedst muligt planlægger udbetalingen af din pensionsopsparing.

Relaterede nyheder