21. apr. 2023

Vil du have mere i løn? Måske skal du starte med en lønforventningssamtale

En lønforventningssamtale er ikke en egentlig lønforhandling. Men ved samtalen har du mulighed for at afstemme forventninger sammen med din leder, inden du søger lønforhøjelse.

Billede til nyheden Vil du have mere i løn? Måske skal du starte med en lønforventningssamtale
Foto:Shutterstock

Få gode råd af faglig sekretær Benny Rosenqvist

Der er ikke så mange kirketjenere, der beder om en lønforventningssamtale, inden de søger om lønforhøjelse. Men det kan være en god ide at afstemme forventningerne med din leder.

- Det afhænger meget af dig selv og din leder. Har I et godt forhold, og har du en formodning om, at din leder vil være positiv? Det er naturligvis meget svært, hvis du ved, at din leder vil være negativt indstillet. Men ofte vil I sikkert kunne få en god dialog, siger Benny Rosenkvist, der er faglig sekretær i Danmarks Kirketjenerforening.

- Det er vigtigt at forstå, at I ikke kan lave egentlige aftaler om en lønforhøjelse, når I har en lønforventningssamtale. Det sker først i forbindelse med den overenskomstmæssige mulighed en gang om året for at søge om mere i løn.

- Men hvis du har en forventning om, at du for eksempel bør have 12.000 kroner mere om året, så kommer det ikke ud af det blå, når du senere laver en egentlig ansøgning om højere løn. Og hvis din leder mener noget helt andet end dig, så ved du det på forhånd.

Forbered dig til lønforventningssamtalen

Du kan bede om en at få en lønforventningssamtale, men det kan også være en løbende dialog. Og det kan være et punkt i MUS-samtalen. Uanset hvad, råder fagforeningen til, at du forbereder dig.

- Prøv at se indad. Måske har du fået nye kvalifikationer, fået nye funktioner, taget efteruddannelse, er blev en mere fleksibel medarbejder eller har fået stillet nye opgaver og krav.

- Det kan også være, at din kollega er på barsel, og at du derfor må påtage dig mere arbejde og ønsker et midlertidigt tillæg. Alt det skal du skrive ned og tage med til samtalen, så du er godt forberedt, forklarer Benny Rosenqvist.

Måske er din leder ikke enig

Det er ikke sikkert, din leder er enig med dig. Og det er sikkert skuffende. Men Benny Rosenqvist råder til, at du ikke af den grund skal undlade at søge om lønforhøjelse.

- Hvis din leder nikker og siger, at dine forventninger lyder rimelige, er det naturligvis opmuntrende. Dog er der ingen garanti for, at du rent faktisk får lønforhøjelsen ved den egentlige lønforhandling. Men du er et godt stykke på vej.

- Hvis din leder er helt uenig i, at du skal have mere i løn, bør det ikke afholde dig fra at søge lønforhøjelse, hvis du selv mener, du er mere værd. Under samtalen må din leder fortælle, hvorfor han eller hun ikke er enig. Og så må du forholde dig til det. Du kan måske komme i tanke om mere, du kan fremhæve, når du skal ansøge om mere i løn.

Kontakt din fagforening

Du er meget velkommen til at kontakte Danmarks Kirketjenerforening og få en snak om, hvad du kan byde ind med til en lønforventningssamtale.

- Vi vil rigtig gerne sparre med dig om lønforventningssamtalen, så du er bedre klædt på. Vi har en masse erfaring, vi kan trække på, når vi taler med dig. Kirketjenere har forskelligt arbejdsindhold alt efter, hvor de arbejder, så derfor vil det være meget individuelt, hvad der er bedst for dig.

Den egentlige ansøgning kommer senere

Det er et godt tidspunkt nu at bede om en lønforventningssamtale, for det plejer at være i starten af august, at der er frist for at søge om lønforhøjelse.

Relaterede nyheder