15. nov. 2023

Sådan er reglerne for faste og løse fridage

Det kan være, at du og din arbejdsgiver er uenige om reglerne for de faste og løse fridage. Her opridser vi reglerne for god ordens skyld.

Faglig
Billede til nyheden Sådan er reglerne for faste og løse fridage
Husk at aftale det senest en måned før, hvis din faste fridag skal rykkes.

I år falder juleaften og nytårsaften på en søndag, og 1. juledag falder dermed på en mandag. Da 1. juledag er en populær julegudstjenestedag, og mandag er en dag, hvor mange kirketjenere har en fast fridag, så kan det være, at du skal have flyttet din fridag.

 

Men hvordan er det nu, reglerne er for faste og løse fridage? Det opridser vi her.

Ret til 1 fast ugentlig fridag
Når du er ansat som kirketjener, må du forvente at skulle arbejde i weekender og på helligdage.

Som kirketjener har du ofte fri på en hverdag, fordi du arbejder i weekenden. Derudover har du ret til 1 løs/flydende fridag om ugen gennemsnitlig over 13 uger. De 4 af fridagene skal falde sammenhængende lørdag og søndag.

Søgnehelligdag kan flyttes
Falder den faste fridag på en søgnehelligdag, kan den flyttes med et varsel på mindst en måned. Juleaften og nytårsaften regnes ikke som helligdage.

Fast fridag i juletiden
Hvis du for eksempel har fast fridag om mandagen, og juleaften falder en mandag, har du ret til at holde fri juleaften, hvis du ønsker det. Det betyder, at dit menighedsråd ikke kan forlange, at du arbejder den 24. december, hvis din faste fridag ligger på den dag, og du selv ønsker at holde fri. Og det gælder også for 31. december, altså nytårsaften.

Læs mere her

 

Relaterede nyheder