07. dec. 2023

Stress koster virksomhederne dyrt, men en systematisk indsats kan gøre en forskel

Stadig flere danskere oplever et stigende stressniveau. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har netop offentliggjort en ny rapport om arbejdsrelateret stress. Få 4 gode råd til at forebygge stress.

Arbejdsmiljø
Billede til nyheden Stress koster virksomhederne dyrt, men en systematisk indsats kan gøre en forskel
Stress har store menneskelige og økonomiske omkostninger. Foto:Shutterstock

En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at antallet af personer med en høj score på stressskalaen er steget med 8,5 procentpoint fra 2010 til 2021. NFA estimerer, at fravær på grund af stress koster danske arbejdspladser mindst 16,4 milliarder kroner årligt.

”Vores beregninger viser, at man hypotetisk kan sænke den tabte arbejdstid med timer svarende til 2.446 fuldtidsansatte om året, hvis man lykkes med at reducere antallet af medarbejdere med et højt niveau af arbejdsrelateret stress med bare 10 procent,” skriver seniorforsker på NFA Jacob Pedersen, som står i spidsen for undersøgelsen.

Men én ting er økonomien, endnu vigtigere er de stressramtes helbred. Langvarig stress kan være en farlig tilstand, som forhøjer risikoen for blandt andet hjerte-kar-sygdomme, depression, angst og svækkelse af immunsystemet. Derfor er det vigtigt at arbejde med at forebygge og håndtere stress.

Stress kan forebygges ved en systematisk indsats
Stress på arbejdspladsen kan skyldes mange ting. For højt tidspres, for mange opgaver, dårlige relationer til kolleger eller en chef er nogle af de almindelige årsager til, at medarbejdere bliver ramt af stress.

Stress kan dog ofte forebygges ved en systematisk indsats. For eksempel ved at sikre et godt psykosocialt arbejdsmiljø på arbejdspladsen. NFA har disse 4 råd til at forebygge stress.

4 gode råd til at forebygge stress

  • Tag temperaturen på det psykosociale arbejdsmiljø: Hvordan har medarbejderne det? Brug for eksempel NFA’s spørgeskema
  • Kortlæg arbejdspladsens særlige udfordringer, som giver stress. Inddrag medarbejderne i processen, det er dem, som mærker hvor ’skoen trykker’.
  • Planlæg i fællesskab de indsatser, som skal sættes i værk. Informer og kommuniker, så alle på arbejdspladsen er med på vognen.
  • Følg op på indsatserne. Virker de? Oplever medarbejderne, at der sker forbedringer? Eller skal indsatserne justeres?

Læs mere om rapporten fra NFA 
Fravær i forbindelse med stress koster danske arbejdspladser mindst 16,4 mia. kroner årligt

Kontakt din tillidsrepræsentant
Hvis du føler dig stresset, er det vigtigt, at du tager hånd om det. Du er altid velkommen til at kontakte din tillidsrepræsentant for en snak om dit arbejdsmiljø. Det kan være en uformel snak, men også en rådgivning om, hvordan vi i fællesskab kan løse de eventuelle problemer, du oplever i forbindelse med dit arbejde som kirketjener.

Her kan du finde kontaktinfo på vores tillidsrepræsentanter:
Find din tillidsrepræsentant her

Se også Serviceforbundets side om stress
Råd og svar om stress

Relaterede nyheder