27. aug. 2024

Se, hvornår din løn stiger og andre vigtige ændringer i OK24

Bliv klogere på de vigtigste ændringer i overenskomstaftalen 2024 og se, hvornår din løn stiger.

Faglig
Billede til nyheden Se, hvornår din løn stiger og andre vigtige ændringer i OK24
Der er mange forbedringer i overenskomstaftalen 2024. Foto: Shutterstock

I OK24 blev der aftalt en række lønforbedringer, se dem nedenfor:

  • Den 1. april 2024 steg lønnen med 5,89 % inkl. reguleringsordning. 
  • Den 1. april 2025 stiger lønnen med 1,31 % inkl. reguleringsordning.
  • Den 1. november 2025 forventes der en lønregulering på 0,20 %.

Lønstigningerne bliver implementeret ved at hæve procentreguleringen den 1. april 2024 og den 1. april 2025. Reguleringsordningen er en ordning, som gør, at hverken det private eller offentlige arbejdsmarked løber fra hinanden lønmæssigt.

Fra den 1. oktober 2024 fjernes begrænsningerne på 8-timers reglen og ansættelsens længde. Det betyder, at alle stillinger, uanset hvor mange timer man arbejder, er omfattet af organisationsaftalen, hvis ansættelsen varer mere end 30 dage.

Der indføres en vikarordning for stillinger, der varer højst 30 dage. Alle nuværende ansatte på individuelle vilkår, som falder ind under de nye regler, skal overgå til organisationsaftalen fra den 1. oktober 2024.

Fra den 1. oktober 2024 indføres et frivilligt tilkøb af et ekstra rådighedstillæg, hvor din arbejdsgiver kan tilkøbe 5, 10 eller 15 timers rådighedsforpligtelse om ugen til OK-stillinger, ved en frivillig aftale med dig som ansat. Den samlede rådighedsforpligtelse kan dog maksimalt være 30 timer om ugen. Det ekstra rådighedstillæg betales forholdsmæssigt i forhold til det normale rådighedstillæg – altså gradueret efter antal ansættelsestimer.

§ 12 a for kirketjenere bortfalder, hvilket betyder, at muligheden for at flytte kirketjenernes faste fridag nu matcher reglerne for graverne. Denne ændring trådte i kraft den 1. april 2024.

Reglerne om hvileperioder ændres, så de nu følger de gældende regler i arbejdsmiljølovgivningen i stedet for de tidligere, mere restriktive regler. Ændringen trådte i kraft den 1. april 2024.

Kirketjenere med rådighedstillæg overgik den 1. april 2024 fra kvartalsnorm til årsnorm, som opgøres hvert år til den 30. juni.

Merarbejdskravet, som dækkes af rådighedstillægget, sænkes fra 20 timer i kvartalet til 15 timer i kvartalet. Denne ændring trådte i kraft den 1. april 2024.

Intervallønsminimum – det tidligere fikspunkt – for kirketjenere hæves pr. 1. april 2025 til 255.000 kroner (årligt grundbeløb pr. 31. marts 2012). Kirketjenere, som er indplaceret under den nye intervallønsminimum, hæves til den nye intervallønsminimum. 

Rådighedstillægget for kirketjenere hæves pr. 1. april 2025 med 2.600 kroner (årligt grundbeløb pr. 31. marts 2012).

Reglerne for erstatningsfridage ændres, så hvis ens faste fridag falder på en helligdag, skal erstatningsfridagen placeres på en lørdag eller søndag inden for 8 uger efter helligdagen. Dette gælder både for overenskomstansatte og tjenestemandsansatte, og ændringen trådte i kraft den 1. april 2024.

Der er også indgået aftale om at hæve rådighedstillægget for tjenestemandsansatte kirketjenere med 2.700 kroner årligt fra den 1. april 2025 (grundbeløb pr. 31. marts 2012).

Aftale om medarbejdermøde

Der er indgået en aftale om medarbejdermøder i Folkekirken, som betyder, at medarbejdere ansat af blandt andet menighedsråd får mere indflydelse og flere rettigheder. Indholdet på møderne kredser omkring arbejds-, personale- og samarbejdsforhold. 

Det kan for eksempel være inventar- og maskinanskaffelser, arbejdspladsvurdering, den årlige arbejdsmiljødrøftelse, kompetenceudvikling, ligebehandling, medarbejdertilfredshed, håndtering af arbejdsrelateret stress, indsats mod krænkende handlinger og lignende. Møderne handler ikke om overenskomstforhold som løn- og ansættelsesvilkår.

Det bliver også et krav, at menighedsrådet forud for beslutninger af større ændringer skal drøfte det med den samlede medarbejdergruppe på et medarbejdermøde. Der kan desuden holdes flere medarbejdermøder, hvis der er behov for det.

Hvis ikke menighedsrådet overholder deres forpligtigelser i forhold til medarbejdermøder, er der indført en mulighed for at klage. Aftalen træder i kraft den 1. oktober 2024.

Se resultatpapiret for overenskomstansatte her 

Se resultatpapiret for tjenestemænd her

Kilde: Folkekirkens Personale

Relaterede nyheder