23. sep. 2024

Start planlægningen af din pension i god tid

Sampension gør dig klogere på, hvordan du i god tid kan planlægge din pension.

Faglig
Billede til nyheden Start planlægningen af din pension i god tid
Det kan være en god idé at planlægge din pension i god tid. Foto: Shutterstock

Vores pensionsopsparinger skal generelt række længere, fordi vores levealder stiger, og vi kan se frem til flere raske år som seniorer. Derfor anbefaler Sampension, at du planlægger din pension i god tid – og gerne ca. 10 år før, du tænker at gå på pension. 

”Uden planlægning af pensionsøkonomien risikerer man at gå glip af betydelige gevinster. For eksempel kan man sikre sig markant mere til livet som pensionist, hvis man inden pensionen bruger noget tid på at få styr på, hvordan man får mest muligt ud af sin opsparing, når der skal tages hul på den,” siger kunderådgivningschef i Sampension, Anne-Louise Lindkvist.

Start din planlægning med et pensionstjek

På Sampensions hjemmeside kan du tage et pensionstjek, som giver dig et godt overblik over din økonomi, når du går på pension. 

Ved at svare på en række spørgsmål inddeler værktøjet din opsparing i rød, gul eller grøn, som indikerer, om du har sparet nok op. Pensionstjekket viser også, hvor meget du kan forvente at få udbetalt hver måned, når du går på pension. 

Sampension hjælper dig med at lave en pensionsplan

Det er en god idé tidligt at få lagt en plan for din tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Så har du nemlig et godt overblik over, om du sparer tilstrækkeligt nok op til at indfri dine ønsker for din pensionstilværelse.

I Sampensions rådgivning tager de ikke kun højde for dine ordninger i Sampension, men inddrager også øvrige pensioner, ATP, folkepension, skat, boligforhold og eventuelle ægtefælles pensionsforhold.

Pensionsplanen indeholder en række anbefalinger til, hvordan du kan tilrettelægge dine udbetalinger fra pensionen, så du opnår det maksimale rådighedsbeløb i hele din tilværelse som pensionist. 

”Vi oplever, at vores kunder får mere ro i maven efter en rådgivning, fordi de nu har et klart billede af, hvordan og hvornår de kan gå på pension. De ser også, hvor meget de kommer til at have til rådighed, når de går på pension, hvilket gør det nemmere at planlægge og glæde sig til deres nye tilværelse,” siger chefrådgiver, Kim Borup. 

Du kan ringe til pensionskassen på 77 55 62 50 og booke et rådgivningsmøde. 

Vi tilpasser dine investeringer til din alder

Dit pensionsdepot indeholder 3 typer af investeringer – aktier, obligationer og alternative investeringer i for eksempel ejendomme eller vedvarende energi. 

Efterhånden som du nærmer dig pensionsalderen, sørger Sampension løbende for at mindske risikoen på din opsparing ved for eksempel at justere mængden af aktier og øge mængden af obligationer. Det sikrer dig et stabilt afkast, der passer til dit pensioneringstidspunkt. Du kan dog stadigvæk selv påvirke risikoen i dit investeringsvalg, selvom den overordnede risiko nedtrappes frem mod pensionsalderen. Det gør du ved at justere din investeringsprofil. 

Hvem får din pension, hvis du dør?

Selvom du planlægger din pensionering, og dermed dine udbetalinger fra din pension, er det stadig vigtigt at tage stilling til, hvem der skal have dine pensionsmidler, hvis du dør. 

Hvis du ikke allerede har taget stilling, kan du udfylde en begunstigelseserklæring på Sampensions hjemmeside. Så er det nemlig dig, der vælger, hvem der arver efter dig.

Det er også vigtigt at have styr på testamente og en eventuel fremtidsfuldmagt. Med en fremtidsfuldmagt kan du udpege de personer, som skal kunne handle på dine vegne, hvis du i fremtiden bliver syg eller svækket og ikke kan varetage dine egne interesser.

Relaterede nyheder