26. aug. 2024

Her er handlingsplanen, der skal forbedre det psykiske arbejdsmiljø i folkekirken

Lige før sommerferien kom der en fælles handlingsplan som opfølgning på undersøgelsen af det psykosociale arbejdsmiljø i folkekirken i 2023. Handlingsplanen skal danne grundlag for de kommende års indsatser for at styrke arbejdsmiljøet i folkekirken.

Arbejdsmiljø
Billede til nyheden Her er handlingsplanen, der skal forbedre det psykiske arbejdsmiljø i folkekirken
Der er 16 punkter i handlingsplanen, som skal være med til at skabe et bedre arbejdsmiljø i folkekirken.

Folkekirkens nye handlingsplan for opfølgning på arbejdsmiljøundersøgelsen 2023 sætter fokus på 16 forskellige områder for at forbedre det psykiske arbejdsmiljø. 

Handlingsplanen er udarbejdet af styregruppen for arbejdsmiljøundersøgelsen, der består af repræsentanter fra By-, Land- og Kirkeministeriet, præster, provster, biskopper, menighedsråd og kirkefunktionærer.

Et af hovedområderne i handlingsplanen er at nedbringe mobning, hvilket ikke var en separat anbefaling i den oprindelige rapport, men fremgår som et gennemgående tema. Styregruppen har valgt at prioritere dette højt og vil arbejde videre med det før overdragelse til andre relevante fora.

En anden vigtig del af planen er revision af loven om menighedsråd. Styregruppen anbefaler at overveje reguleringer, der kan understøtte arbejdsmiljøet, samtidig med at der arbejdes på at forenkle og styrke menighedsrådsarbejdet. Det anbefales også at arbejde videre med at tydeliggøre menighedsrådsmedlemmers sanktionsmuligheder og konsekvenser ved brud på lovgivning og værdighedskrav, så det bliver lettere at gribe ind og stoppe overtrædelser af arbejdsmiljøloven.

Derudover anbefales det at udvikle en fælles arbejdspladsvurderingsproces (APV) på tværs af de to ledelsessøjler i kirken, som skal styrke arbejdsmiljøet. Styregruppen har besluttet at arbejde videre med dette forslag og kigge på tidligere barrierer for en sådan fælles APV.

Styregruppen anbefaler desuden, at der arbejdes videre med en arbejdsmiljøuge i folkekirken. De mener primært, at fokus skal være en ny og bedre formidling af nogle af de gode initiativer, der allerede er iværksat, som for eksempel Folkekirkens Arbejdsmiljøpris.

Planen inkluderer også en styrkelse af ledelsen i Folkekirken ved at indføre obligatorisk kompetenceudvikling for alle ledere med personaleansvar. Dette skal sikre en klarere forståelse af ledelsesrollen og bidrage til et bedre arbejdsmiljø.

Endelig lægger handlingsplanen vægt på at forbedre trivsel gennem sociale aktiviteter og trivselssamtaler. Styregruppen anbefaler, at Folkekirkens Arbejdsmiljørådgivning udvikler inspirationsmateriale og best practice, som skal hjælpe de lokale ledelser med at integrere arbejdsmiljøet som en central del af deres daglige opgaver.

Se hele handlingsplanen her

 

Læs undersøgelsen af det psykosociale arbejdsmiljø i folkekirken 2023

Undersøgelse af det psykosociale arbejdsmiljø i folkekirken 2023 er lavet i samarbejde med konsulentfirmaet Mindwork og analyseinstituttet Voxmeter, som har stået for dataindsamling og -behandling.

  • Hovedrapporten kan findes her
  • Pixirapport findes her

Relaterede nyheder